2016. február 29., hétfő

Hello Kitty! Van nálad hibiszkuszos ópium szappan rózsaszín agyagba öntve?

Nálam igen. Csakis a Pillangókisasszony kedvéért.  Azt mondta, a dizájnt rám bízza, csak ópiumos legyen. Annyira zord lett, mint Izland. Bírom, ahogy a nagy hibiszkusz-darabok szétszántják az oldalát. Élvezet volt felvágni. Azt hiszem, perverz vagyok.

Superfat
Az egyik kedvenc alapanyagunk ez esetben a rózsaszín agyag, mely az érzékeny és erősen vízhiányos bőr barátja. Színét a vas-oxidnak köszönheti, na meg annak, hogy francia barátaink összekeverték a vörös és a fehér agyagot.
A másik kedvencünk a hibiszkusz, mely nem csak színében, de hatásait tekintve is méltó társa a rózsaszín agyagnak. Magas antioxidáns tartalma miatt a rák ellensége, miközben a bőrt feszesíti, öregedését gátolja, segíti a sejteket a megújulásban.

Összetevők (1500 g zsiradék):

144 g hidegen sajtolt napraforgó olaj (azért, mert pont ennyi maradt)
370 g kókuszzsír
430 g pálmaolaj
556 g olívaolaj
209,5 g NaOH
520 g desztillált víz
Superfat: egy marék rózsaszín agyag, őrölt hibiszkusz, 25 g shea vaj, 10 ml ópium illatkeverék, továbbá pár csepp narancs és ylang-ylang illóolaj 5 ml szegfűszeg macerátumba keverve.


Hibiszkuszos ópium szappan



Hibiszkuszos ópium szappan



Hibiszkuszos ópium szappan

Hibiszkuszos ópium szappan

Hibiszkuszos ópium szappan


Hibiszkuszos ópium szappan

Hibiszkuszos ópium szappan

Hibiszkuszos ópium szappan



..

.
.
.
.

Szantálos joghurt szappan, avagy indiai szerető a láthatáron

Szantálfa
Akárhogy is kavarom a dolgokat, a végén mindig valami afrodiziákum lesz belőle.  
Nagy nehezen sikerült beszerezni egy szatyorni illóolajat. Az első, amin megakadt a szemem köztük, az a szantál. Mindenki ismeri, mindenki szagolgatja az émelyítő füstölőket a voodoo-boltokban (értsd: misztikus keleti ajándék-kegytárgyakat forgalmazó szaküzlet a kiöregedett alteros-goás-tarisznyások számára).  
A szantálfa egy évelő, gyökérzeten élősködő parazita fafajta, amely leginkább Indiában, Indonéziában, Kínában és Ausztráliában elterjedt. Több alfaja van. A szantálfát évezredek óta használják spirituális szertartásokhoz és gyógyításra. Halványsárga olaját gőz- vagy vízlepárlással vonják ki a faanyagból (geszt).
Édeskés, fás illata népszerű, sok szantál füstölőt elégettünk már anélkül, hogy bármit tudnánk az eredetéről. 
A sok "füstölés" túlzott kitermeléshez vezetett és a növény a veszélyeztetett fajok közé sodródott. Ezért az indiai kormány szigorú intézkedéseket vezetett be védelme érdekében. Miközben nem lehetett kivágni és úgy ültetvényeket létrehozni, a termelés visszaesett, és az iparág haldoklásnak indult. 
A szabályozások lazítása mellett az állam monopolizálta a szantál-biziniszt, és termelők három állami vállalatnak értékesíthetik a faárut maximált áron. Természetesen az állami cégek többszörös áron értékesítik tovább... nekünk. Ismerős képlet, rögtön nem is annyira vonzó, mint alapanyag.  

Az indiai szantálfa olaja ma már nagyon drága, a többi alfajból készült olaj "akciósabb", de "szerencsére" széles körben hamisítják, és vannak még olcsóbb, szintetikus másolatok is. 

A szantálfa illóolaj 3 fő fő terápiás felhasználási területe: 
- Bőrápolás (száraz, érzékeny bőr, bőrgyulladás, ekcéma), 
- Idegrendszeri panaszok (nyugtatás, álmatlanság), 
- Légúti problémák (felső légúti fertőzések, krónikus bronchitis, gégegyulladás),

Az Ajurvéda szerint főleg a Pitta típusú személyiségeknek (tüzes és szenvedélyes) megfelelő. 

Nos, ha már szantál, akkor meg kell keresni hozzá a megfelelő társakat, így került elő a konyhaszekrény tetejéről a szegfűszeg macerátum, pár csepp fahéj és ylang-ylang illóolaj, na meg egy marék őrölt fahéj.
Szantálos joghurt szappan szétdizájnolva. 
A kecsketej helyett most egy kistermelői natúr-joghurt adta a folyadék-fázis javát. Mivel annyira energiatakarékos a hűtőnk, hogy nincs fagyasztónk, csak jégrekeszünk, a fagyasztás nem volt teljes, és az intenzív hevülésre számítottam. 
Nagyon gyorsan és intenzíven indult a zselésedés, amire a fahéj is bőven rásegített, de hát így van ez, ha afrodiziákumokkal dolgozunk. In medias res, a massza a jégrekeszben végezte, és két órán keresztül 15 percenként vissza-visszakerült. El is neveztük a vadiúj fém-gyümölcskenyér formámat Rezsőnek, mert állandóan sétáltatom.    
Büszkén jelentem, sikerült teljes mértékben úrrá lenni a hevülsen, és állagában optikájában megúszta károsodás nélkül. Szépen átmelegedett, a gélesedés teljes körű lett. 
Pár pontot az optikából azért le kell vonnom magamtól, mert a belekevert titánium dioxidot nem sikerült alaposan elkeverni. Nem számítottam rá, hogy ilyen tempóban fog sűrűsödni a massza, és nem akartam kockáztatni az egész projektet. 

Illata zseniális, fűszeres fás, édes, szerelmes. Az ylang-ylang-al vigyázni kell, mert kis mennyiségben is átveszi a hatalmat a többiek felett.

Összetevők (1500 g zsiradék):

200 g hidegen sajtolt napraforgó olaj
370 g kókuszzsír
430 g pálmaolaj
500 g olívaolaj
209,5 g NaOH
300 g házi natúr joghurt
225 g desztillált víz
őrölt fahéj
egy kanál titánium dioxid
4 ml szantál olaj
pár csepp fahéj  és ylang-ylang illóolaj 5 ml szegfűszeg macerátumba keverve. 


Forrás: Aroma Botanica,



2016. február 26., péntek

Elemi gyantás szappan a Lush / Karma nyomdokain

Az eredeti Lush Karma szappan
Wendy egyik kedvenc illata a Lush Karmája, az alkotók szerint bohém, "hippis" illat, nem véletlenül. Igazi, urbánus legenda szövődik a megszületése köré:

„Mark elmesélte, hogy a Kensington High Street piaca adott neki inspirációt, ahol 'egy csomó embert látott kiütve, a jó ég tudja, mitől'. A parfüm megalkotása közben Massive Attackot hallgatott, és belekeverte az illatba a 'krémes hangzás rétegeit' is. A név a legelső boltberendezőinktől származik, akik egy virágmintás VW furgonnal jártak. Egyszer megbüntették őket szabálytalan parkolásért, amire ez volt a reakciójuk: „Öregem, ez a rossz karma miatt van!”. Mark meglepődött, hogy az emberek még mindig mondanak ilyeneket, és rájött, hogy a Karma név tökéletesen illene ahhoz a hippis, pacsulis illathoz, amelyen épp dolgozott.”

Az illatot megszagolva a történtet életszerű, különösen, ha az ember annyi időt töltött együtt a Massive Attack hanglemezekkel, mint én. Ez a jó karma, már ami a szappanfőző aspirációimat illeti. Eldöntöttrem, hogy elkészítem Wendy-nek, ez érdekes kihívás egy kezdő szappanásznak.
Kicsit olyan ez, mint mikor valaki otthon nekiáll Baileys likőrt kotyvasztani. Soha nem lesz ugyanolyan, mint az eredeti, de mégis mindig elfogy.
Másrészt van-e annál szebb, minthogy én keverek illatot a csajomnak? Hát persze hogy nincs.
Az ördög persze a részletekben lakozik. A Karma szappanban elég sok illóolaj dolgozik az érzékek csiklandozásáért: pacsuli, édes narancs, levendula, fenyő, citromfű, elemi balzsamfa, gardénia (kivonat). A parfüm verzióban ezeken kívül van még farnezol, cinnamal, kasszia, és egyéb vicces dolgok. Már látom is, hogy Antal Vali ráncolja a homlokát.
A természetesség jegyében a 1,5 kg zsiradékhoz maximum 10 ml illóolaj-keveréket készítek a fenti olajakból, kerülöm a szintetikus anyagokat, natúr, bio, satöbbi.
És akkor a zárójelben van egy  hatalmas kérdőjel, mert soha nem fog kiderülni, mennyire bízhatok a "100% természetes illóolaj" feliratban. Akkor sem, ha épp 1500 Ft-ért vettem egy nagyonnagyonbioboltban 10ml illóolajat.
Ha otthon nem kínozzuk magunkat hasonló kérdésekkel, a Lush talán épp azért jó választás, mert ők is úgy kezdték, hogy rájöttek, bizonyos összetevők egészségre károsak / szintetikusak / hamisítottak. Emiatt később a forrásig elmentek, egészen az ültetvényekre, hogy tuti alapanyagokat szerezzenek be és használjanak fel. Többek között ezért is kell 15 Ft-ot fizetni egy gramm Karma szappanért.

Az illat-lista számomra legérdekesebb része az elemi és a gardénia.

Az Elemi (kelet-indiai kopál) egy trópusi balzsamfa, mely a Fülöp-szigetekről származik. Gyantáját a fakéreg megsértésével nyerik. A Karmában illóolajként van jelen, de én szerintem gyantát fogok használni. Eredetileg testápolásra, légzéskönnyítésre és általános élénkítésre használták, illetve az ókori Egyiptomban - ki gondolta volna - a halottak balzsamozáshoz*.
Füstölőkben is gyakran találkozhatunk vele, ahol tisztító hatású összetevőként van jelen.  

Tiare virág
A gardénia kivonat esetében a jelszó a "monoi tiare". Az eredeti olajat úgy úgy nyerik, hogy a Tiara virágot finomított kókuszdió olajban áztatják egy darabig.  Mahoi nyelven, a "Monoi" szó azt jelenti, hogy "szent olaj". Ezt az illatot is használják füstölőkhöz, amúgy erős hidratáló tulajdonsággal bír. Kizárólag Tahitin gyártják. Hurrá!

Ha jól sejtem, ez a virág van a csinos bennszülött csokilányok hajába tűzve, akik a reptéren tornasorban állva várják a kiéhezett amerikai gyarmatosítókat.

Természetesen az eredeti Karmában lévő illatok aránya nem nyilvános, így lehet, hogy teljesen más karakterű lesz a művem, de itt semmire sincs garancia.
Egy biztos. Már jóval a szappanfőzés előtt ki fogom keverni az illatot, hogy akkor már ne ezzel kelljen foglalkozni. Addigra úgyis kiderül, volt-e értelme ennek a küzdelemnek. 
Karmikusan mindenképp.     

*Valami azt súgja, hogy ha túljutok a Karma-projekten, előveszem a maradék mirhát, és utánanézek ennek a bebalzsamozós témakörnek. 

Update 1: Már meg is van a szilikon forma, amelyben meg fog születni a csoda. A Lidl valentin napi szerelmes-nyálcsorgatós marketing hadjárata most jól jön, mert az ünnepi erekció persze elmúlik, de a sok gagyi termék megmarad. Márciusban akciósan vásárolhat, aki nem csak egy napig szerelmes asszonyba. Íme: 

Ebbe öntöm majd a "KarmaComa" szappant. Annyira gagyi, hogy már jó.  

Update 2: Elkészült a mű. Az illatkevergetés volt a legviccesebb része, folyt a könnyem a sok illóolajtól. A fenti szilikon obeliszk nagyon bevált, teljesen alkalmas lesz hawaii szörfösöknek készített szappanok legyártására a hullám-hangulat miatt. Nekem bejön. 

Az illatra még várunk, most szeleteltem fel. Az elemi gyanta elnyomja az összes illóolajat, lehet, hogy kevesebb is elég lett volna belőle. Így eléggé kámforos, inhalálós hangulata van. Használatkor ez változhat.  
A massza hevült rendesen, de sikerült megfogni, és teljesen jó állaga lett. Egységes, szilárd.  
A színe lilának indult, jeleneg acélkékes-szürke, de természetes nappali fénynél halvány-lila. 
Tény, hogy 6-7 g pigment nagyon kevés 1 kg zsiradékhoz.


Az elemi gyanta nagyon lassan oldódik fel az illóolaj keverékben.

Egészen pontosan 1577 g súlyú lett.

Posztmodern szappan


Az évtized legdizájnosabb szappanja lesz, ez fix. 
  
A recept:
kókuszzsír,
pálmazsír,
olívaolaj,
NaOH,
kecsketej,
desztillált víz,
illóolaj keverék: pacsuli, narancs, levendula, fenyő, citrom, monoi tiare, fahéj
elemi gyanta.


  

2016. február 25., csütörtök

Natúr kecsketej szappan

Amikor vendégünk van, a fürdőszobában nem talál tusfürdőt, csak 3-4 különböző szappant, ami néha vicces helyzeteket okoz, ha elfelejünk szólni, hogy merre az arra. 
Aki tusfürdőzik, és tudatosan kerüli fürdéskor a szappant, annak általában egy sor érve van a döntése mellett. "Nem szeretem, hogy a szappan lefolyik a kád szélén", "Macerás", "Nincs szappantartó a zuhanyzónkban", stb...  Ötven éve nem problémázott ezen senki. 
A szappanokkal kapcsolatban a leggyakoribb értelmes ellenérv, hogy szárítják a bőrt. Ez azért is lehet, mert a legtöbb bolti szappan a tartósítószerek és a színezékek miatt majdnem ugyanolyan vegyi bomba, mint bármelyik tusfürdő. 
Emellett a szappan lúgos kémhatása miatt lekoptatja a bőrfelszínt, míg a savas tusfürdő ápol és eltakar ("hidratál"), viszont nem hámlaszt, pedig erre a bőrnek szüksége van.
Aki mondjuk évekig tusfürdőzik, annak az első szappanos fürdés traumatikus élmény lehet. Az biztos, hogy nem ugyanazt fogja átélni, amit megszokott, és ilyenkor könnyű viszamenekülni a megszokotthoz. 
Közben a holisztikus szemlélet keretében a száraz bőrnél azt is érdemes megnézni, hogy mennyi folyadékot ittunk az adott héten. 
Persze ami bent van, az van kint is. Egy szappan önmagában nem oldja meg azt, hogy az illető évtizedeken keresztül toxikus anyagokkal kenegeti magát, sok szemetet eszik, stresszes, nem iszik elég vizet, nem mozog eleget, és nagyon nem boldog. Ez mind megjelenik a bőrön is. 
Személy szerint abban hiszek, hogy a tisztítókúrát nam csak kívül, hanem belül is el kell kezdeni. A natúr szappanhoz kezdetnek egy több hónapos, csoportos önismereti tréninget ajánlanék. Mire annak vége, a bőröd is hidratáltabb lesz :) 

Tréning nélkül, önmagában miért is jó a kecsketejjel készült szappan? 
Több, mint 70 féle telítetlen zsírsavat tartalmaz, emiatt hatásosan hidratálja a bőrt. Gyakorlatilag minden bőrtípusra jó, mivel szabályozza a faggyúmirigyek működését.  Tisztítja, fertőtleníti, ápolja, táplálja, regenerálja a bőrt, amely használata során a megújul, puha, és rugalmas lesz.
A száraz, gyulladt, ekcémás bőr legjobb barátja. AHA-sav tartalmának köszönhetően enyhén hámlaszt és segíti a friss bőr képződését. A kecsketej  könnyen felszívódik a bőr mélyebb rétegeibe is.

Nálunk otthon a hétköznapi csodák mellett mindig kell, hogy legyen natúr szappan is, mert a gyerekeket azzal "mossuk". Az elsőt egy hétköznap este dobtam össze, nem sok baj van vele. 
Illóolaj ugyan nem került bele, de megtoldottam egy kis neem olajjal, amit egy trópusi örökzöld fa termésének magjából préseléssel állítanak elő. Indiában az ayurvédikus orvoslás ismert gyógynövénye, szinte mindenre ezt használják. A neem olaj nagy koncentrációban tartalmaz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású összetevőket, gombaölő hatású. A vérszívó rovarok nem szeretik, a Tisza mentén nyári időszakban telitalálat. 
Szobahőmérséklet alatt, pl. a kamrában megdermed, és belekocsonyásodik az üvegbe, de csak fel kell kicsit melegíteni, és máris használható. 
Kellemesen natúr szaga van, semmiképp sem nevezném illatnak, leginkább büdös.  
Lázas és vírusos betegséggel küzdő gyermeknek nem ajánlott a használata.

A szappan összetevői: bázisban 250g kókuszzsír, 300 g pálmazsír, 250g olívaolaj, 50g kakaóvaj, 100g sheavaj, 50g szőlőmag olaj. Folyadék: 140g lúg, 325 g kecsketej, 20 g desztillált víz. Superfat: 10ml neem olaj, némi titánium dioxid.




2016. február 24., szerda

Zöldagyagos menta szappan kecsketejjel

Zöldagyagos menta szappan
A borsmentát a világon szinte mindenhol termesztik. Aktív hatóanyagának, a több mint 40 féle vegyületből álló aromás illóolajának köszönheti gyógyító értékét. Már az ókorban felismerték a menta leveleinek emésztést segítő és étvágyjavító hatását. Később alkalmazták gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen, de csökkenti a hányingert is. Jó szélhajtó, görcsoldó, idegnyugtató, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító és hatásos a légúti megbetegedések, menstruációs zavarok kezelésében is. Élénkíti a vérkeringést, csökkenti a bőrviszketést.
Mivel Terka Mami kertjében van bőséggel, minden évben elegendő mentalevelet tudunk eltenni a hosszú téli napokra. Így fordult elő, hogy mikor kivettem a postai csomagból a frissen érkezett zöld agyagot, rögtön a menta jutott eszembe. Miután ázsiai menta illóolajam is van, nem volt kérdés, hogy le kell őrölnöm egy marék borsmentát, és alkotni valamit.

A zöld agyag nem csak megjelenésével, hanem összetétele miatt is nyugtat, fiatalít, és mélyen tisztítja a bőrt. Nagyon jó a pattanásos, gyulladt bőrre, de minden bőrtípusra használható. Nemcsak méregtelenít, de a nehézfémeket is képes megkötni, és a bőrben felhalmozódott toxikus anyagokat eltávolítja.

A munka egy kis adag borsmanta macerátum elkészítésével kezdődött. Praktikusan az őrölt mentának ez pár hét együttlétet jelent egy üvegben némi olíva olajjal.
A várakozás időszakában megihatunk néhány főzet menta-teát, hogy belül is hasson.
A szappan elkészítésekor 1,5 kg-os zsiradékmennyiséggel dolgoztam. 350g kókuszszír, 400 g pálmaolaj, 705 g olíva olaj, 45 g szőlőmag olaj került a bázisba, amihez majd fél liter (495g) fagyott kecsketejet, és 209 g lúgot adtam. Superfat-ként összekevertem 40g saját készítésű borsmenta macerátumot, 40 g zölddagyagot, és 10 ml ázsiai menta illóolajat. Az eredmény meglepően plasztikus massza lett. Párat muffin-formába is öntöttem, de az anyag legnagyobb része üdítős flakonban indult el a szappanná születés útján.
Mivel éjszaka tudok csak szappant fotózni, és a Nikon gépem volt harca fogható állapotban, így  a fotók reménytelenül sárgák, de sebaj, a valóságban szép zöldek lettek.
A mellékelt fotókon a pecsételési kísérleteim első áldozatai láthatóak. A pecsétekkel nyomott mélyedéseket halványan megkentem kókuszzsírral, és rászórtam az őrölt mentát, majd ecsettel lesepertem, és voálá. Az eredmény kellőképp rusztikus, de teljesen natúr, és úgy dekoratív, hogy közben mentes mindenféle csillámos okosságtól. Ezzel a technikával a nem épp tökéletes nyomatokat is ki lehet némileg kozmetikázni. Igaz, annyira időigényes, aprólékos, és autisztikus munka, hogy érdemes közben a család arckifejezéseit is figyelni. Ha még nem ingatják nagyon a fejüket, és szó nélkül tűrik, akkor úgy néz ki, hogy kaptunk néhány további intim percet kis teremtményeinkkel. Balzsamos.  
A fotókat nézve Angkor Wat jutott eszembe, így rossz nem lehet. 20 nap múlva ki is próbálom.

Fontos megjegyezni, hogy a menta illóolaj kisgyerekekre és idős emberekre is kimondottan veszélyes lehet (keringési zavar, szívbénulás, légzésbénulás), így ezt a szappant a kevés illóolaj ellenére is csak egészséges felnőtteknek érdemes használni.

Zöldagyagos menta szappan

Zöldagyagos menta szappan

  








2016. február 23., kedd

Szappan pecsételés

OBI: 1.999 Ft / IntersSpar: 349 Ft
Amióta szappanonozok, folyamatosan szembekerülök a szappanpecsétek kérdéskörével, ami eléggé járatlan út, legalább is nem igazán kiforrott a dolog. Az unalmasan szögletes szappanokat érdemes feldobni valami egyszerű mintával, de ránézésre számomra kevés ideális megoldás van, tekintve, hogy nem szeretném "soap", "natural soap", "handmade soap" - tipusú feliratokkal csinálni a művészetet.  Van ugyan több vállalkozó szellemű blogger, aki pecséteket készít, de az túl egyszerű lenne. 

A legtöbb - boltban is beszerezhető - pecsét süteményekhez készült, de a szappanok esetében nagyobb nyomóerőt fejünk ki, mint egy puha sütemény/keksz esetében. 
Emiatt sok csalódással van kikövezve a szappanpecsételő útja.
Az első, amit beszereztünk, egy kisipari fa süteménypecsét volt, amit a karcsonyi vásárban találtunk. Mire észbe kaptam, Wendy 2db natúr kecsketej szappant is kivégzett vele. A szappanok túl puhák voltak, szóval túl korai volt a lelkesedés. Azóta nem is erőltetem, mert szerintem nagyon durva a minta, nagy, lapos felületen nyomja a szappant, nem praktikus.    
A kínaiak természetesen ellátnak minket mindenféle ígéretes műanyag sütemény-pecséttel, de a tapasztalataim szerint azok egy része eléggé silány minőségű, és / vagy nem elég erős a szappanokhoz. A legutóbbi szappan-konzíliumon a helyi mesterem, Kriszta is azt mondta, hogy ő is küzd a témakörrel. Van neki is egy drága műanyag készlete, ami gyenge, mint a harmat.
A fenti fotón látható apró virágmintás pecsétnyomó fehér "karja" az első nap eltört. Amúgy nagyon jól használhatóak a kis virágok megfelelő keménységű szappannál. 

Szappanpecsét az Aliexpress-ről
Az áruházakban a legtöbb pecsét túl süteményes, vagy túl karácsonyi. Láthatóan a szappankészítés még nem tört utat magának.
Előbb-utóbb mindenki belátja, hogy a legjobb felebarátunk pecsét ügyben az ebay és az aliexpress.
Ez a pink négyesfogat tegnap este érkezett Kínából. A pecsétek kemény műanyagból vannak, nem lágy szilikonból. Ha a mintát nyomás előtt beolajozzuk, még arra is van esély, hogy szép lesz. Ez már egy jó alternatíva, pont akkora, hogy egy átlagos gyümölcsleves flakonba öntött szögletes szappanra tökéletes méretű nyomatot készít. Az érzékeny része a műveletnek itt is a szappan lágysága, ugyanis a túl friss, lágy szappanból a szofisztikált minta bizony kitépi a minta egy részét, túl kemény szappan esetében viszont lehetetlen jól belenyomni, és csak roncsolja a felületet. 
Nekem mindkettő eset előfordult ugyanolyan érési fázisban lévő (több, mint egy hetes) szappanok esetében, tehát a legjobb, amit tehetünk, hogy a szappanvégeken próbáljuk először, nem kapkodunk. és mindig bekenjük a mintát. Az olajozás mellett más trükköket is ajánlanak, de amíg nem próbáltam, nem is szeretném ajánlani. 

A postás már gyanúsan méregeti az ázsiai csomagjainkat. 
Kicsit magasabb árkategóriában (kb. 2000 Ft/db) lehet az Internetről rendelni kézzel készített indiai pecséteket is, amelyeket leginkább textilfestésre használnak. A választék pazar, egy vagyon kellene, hogy az ember fia/lánya "elegendő" pecsétet birtokolhasson.  Sokáig vívódtam, de először csak kettőt rendeltem, mert nem tudtam, mennyire válnak majd be.   
Van olyan is, ami teljesen fából készült, de én olyat vettem, aminek a nyomórésze rézlapokból készült.
Felemás érzéseim vannak a sikert illetően, mert nagyon szép, tűéles nyomatot lehet velük készíteni, de nem annyira látványos. Közelről nézve megelevenedik a minta, de valójában csak egy vékony karcolatot ad, és a háziszappanok rusztikusságához jobban illik egy vastagabb minta. Ha a szappanunk tele van apró, pontszerű növénydarabokkal, akkor az bizony megzavarja a látványt. Még a színekkel kísérletezni fogok, és a sikeresen nyomott mintát megpróbálom valamivel megszínezni. A most érő mentás szappanra - amivel tegnap kísérleteztem - porrá őrölt borsmentát szórok, és beleseprem ecsettel a pecsét által nyomott mintába.  
Most úgy vagyok vele, hogy ha nem jön be igazán, akkor készítek a szappanjaimnak papírból csomagoló anyagot, amit ezekkel a pecsétekkel fogok dekorálni. Így a funkciójuk némileg módosul, de továbbra is a nemes ügyet fogják szolgálni.
Amúgy nagyon masszívak, örök darab mindkettő. Este megpróbálom lefotózni a megbillogozott szappanokat is. 
Íme a beszerzett csodapecsétek:

Lótuszvirág pecsét - leginkább textilre






2016. február 22., hétfő

Kakukkfüves mirha szappan

Omar Anyu weboldalát böngészve nagyon sok érdekes és hasznos infóra leltem, az összes hasonló szappanos honlap közül talán ez a legalaposabb, és számomra nagyon fontos, hogy meg van fűszerezve a kelet ízeivel, illatával. Minden recept egy történet, egy kis utazás. Kötelező olvasmány a kezdő és haladó szappanászoknak.  
Kakukkfüves kecsketej szappan mirhával
Az ott található receptek között bányászva akadtam a "beduin" tevetejes szappanra. Teve ugyan itt nincs, de Vanessza névre hallgató kecske van, szóval el kellett készítenem.

A kakukkfű gyógyteája nagyon jó fertőtlenítő, mely megvéd a betegségektől, erősíti immunrendszerünket. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. Nyálkaoldó, köptető hatása is van.  A nők növényének is nevezik, mert vérzési rendellenességeket és görcsöket meg tudja szüntetni.
Alvási panaszokra, depresszióra, fáradtságra is ajánlják. Külsőleg bőrfertőtlenítő, sebgyógyító hatású.
A mirha   a torokfájás, vérbőség, vágások és égési sebek gyógyítója.
Ez a szappan a pajzsmirigy problémákkal küzdőknek nem ajánlott, mivel a kakukkfű a vérbőséget fokozza, míg a mirha csökkenti azt.

Az "első", koránt sem tökéletes alaprecept szerint készült:

1kg zsiradékhoz:
Bázis: 250g kókuszzsír, 300g pálmazsír, 200g olívaolaj, 100g kakaóvaj, 100g shea vaj, 50g szőlőmag olaj, Folyadék: 330g kecsketej, Lúg: 140g, Superfat: 10ml kakukkfű olaj, morzsolt kakukkfű, mozsárban összezúzott mirha gyanta.

Elég pörgős így a recept, nagyon hamar sűrűsödik, hőre érzékeny, miközben szépen (túl)melegszik. 
Javasolt a shea és a kakaóvaj átcsoportosítása a mennyiségük csökkentésével superfat szakaszba. Különleges megjelenésű és hangulatú szappan. A mirha szépen "felrobban" az érés alatt. Az arra fogékony kíváncsiskodó barátok azonnal beleszerettek, és még éretlenül magukkal ragadták. Szerencsére megmentettem egy-két darabot, és nemsokára kipróbálom éles bevetésen. 

Relax szappan kecsketejjel (cédrus-kubeba-bergamot-citromfű)

A különféle illatokkal való ismerkedés közben eleinte elég nagy káoszt él meg a kezdő háziszappan-készítő, mert az aromatrápia bizony egy elég komplex tudomány. Egy illatos szappanban minden összetevő hatással van ránk, akkor is, ha nem ismerjük pontosan.  
Látva, hogy milyen hatalmas irodalma van az aromaterápiának, rögtön kissé hátrébb is léptem, mondhatni minél többet tudok meg az illóolajok, gyógynövények hatásairól, annál biztosabb vagyok benne, hogy még nagyon keveset tudok. 
Ahogy a különféle alapanyagok hatásait tanulmányoztam, megfogalmazódott benem, hogy szeretnék valami olyan szappant készíteni, ami relaxáló, nyugtató hatással van, de az illata nem tolakodó. Ezen a nyomon indultam el. 
 Relax szappan
A saját parfümöm elég karizmatikus, fás- citrusos hangulatú és cédrus alapillattal rendelkezik. Nagyon szeretem, de mostanában elég ritkán használom, mert amikor babát vártunk, Wendy elég rosszul reagált rá és így leszoktam róla.
A szappan viszont egész más, kontrollálható az illat erőssége. Adta magát, hogy a cédrus-t fogom használni, és megkeresem a hozzá illatban hozzá illő citrusos társakat. 

A cédrus  erős, fás illatú olajat ad. Fájdalomcsillapító, nyugtató, bőrjavító, gombaölő, rovarriasztó, nyirokrendszer stimuláló hatással bír. Ingerültség, stressz, megfázás, torokgyulladás esetén is segít. 
Antimikrobiális, nyákoldó, köptető, a bőr vérkeringését fokozó hatású. 
Csökkenti az ízületi és reumás fájdalmakat, normalizálja a faggyútermelést, gombás bőrbetegségek kezelésére jól alkalmazható.

A citrusos illatok közül kettőt választottam ki. Az egyik a kubeba, a másik a bergamot. 
A kubeba fertőtlenítő, tonizáló, frissítő, lelkesítő, élénkítő, izzadásgátló, bőrtisztító, nyugtató, antidepresszáns hatással bíró illóolaj. Enyhe fokú depresszió, idegesség és stressz esetén javasolt. Zsíros, pattanásos, eltömődött bőrre sikerrel alkalmazható, emellett jó rovarriasztó.

A bergamot illóolaj baktériumölő hatása miatt a száj, bőr, légúti, húgyúti fertőzések kezelésében nagyon hatékony. Antidepresszáns, antiszeptikus, egyensúlyozó, megnyugtató, felfrissítő, továbbá sebgyógyító, emésztést segítő, rovarűző és lázcsillapító hatása van. 

Egy dolog fix. Ezt a szappant használva a rovarok biztosan elkerülnek minket. 

Az optika mellett a nyugalomért és a citrusos jellegért felel a szappanba őrölt citromfű is, melyet Terka mami szedett a gyógynövény kertjében, és a nyári szél szárította meg a veranda árnyékában. "Totálbio", ahogy azt mondani szoktuk. A citromfű elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása miatt ismert. Alvási zavarokra, depresszióra, idegi panaszok kezelésére (pl.: pajzsmirigy túltermelés esetén, menstruáció előtt) használjuk.   

Az első alaprecepret használtam, ahol a kakaóvaj és a sheavaj is bekerült a bázisolajak közé.
Az illóolajok egymás közötti arányát nem méregettem, hanem érzésből, spontán-spirituális locsolással történt a dolog. Az orrnyálkahártya-gyilkos parfümfelhőtől rosszul vagyok, így a locsolás ellenére sem került bele több, mint 10-12 ml illóolaj (1kg zsiradékhoz trace fázisban). 
Az érési szakasz 4 hete most telt le, a barátaink már megkapták tesztelésre. Nagyon izgalmas szakasz ez. Alig várom, hogy kipróbálhassam. 
A mellékelt fotó este kélszült beltéri fénynél, telefonnal, majd készítek jobbat. A szappan valójában kellemesen világos, natúr színű lett. 






2016. február 18., csütörtök

Szappan készítése hideg eljárással

Először is az átgondolt koncepció ugyanolyan fontos, mint az eszközök és a megfelelő alapanyag.
A koncepcióhoz viszont információ és tapasztalat kell. Azért írom le én is a lépéseket, mert a haladóknak evidens dologok a kezdőknek nagyon sok fejtörést okoznak.
Legjobb a végéről kezdeni, és a saját magunknak feltett kérdésekre válaszolni:

- Hol/miben/meddig fogom érlelni (tárolni)?
- A tervezett mennyiséget milyen formába szeretném önteni?
- Mennyit akarok készítni?
- Mikor a legjobb nekilátni? (Itthon leszek-e a következő napokban, amikor majd fel kell vágni?)
- Kiknek készítem? (allergia, ellenjavallat, betegségek, kockázatok számba vétele).
- Milyen anyagokat szeretnék/lehet hozzátenni, és ezek egymásra hogy reagálnak?
Ha megvolt a háttérmunka, és kész a elméleti keret, majd beszereztük az alapanyagokat akkor előkészíthetjük a konyhát és a heggesztő szemüveget.

Minimálisan szükséges eszközök:

- zárt ruha (cipő is)
- szemüveg
- gumikesztyű
- kézi mixer
- pontos mérleg
- hőmérő
- kanál
- lúgoldó edény
- magas peremű lábas (ebből nehezebben csapódik ki az anyag)
- másik lábas (lúgoldatnak)
- szilikon keverőkanál
- közepes merőkanál
- konyharuhák
- csepegtető tálca (erre rakjuk a kanalakat, mixert használat után)
- öntőformák, flakonok kimosva, megtörölve
- műanyag tál az extra olajoknak
- rendezett konyha, üres mosogató, a lehető legnagyobb szabad munkafelület.
- nyitott ablak

1. ELŐKÉSZÍTÉS
Ha eljött az idő, kipakoljuk a formákat, beélesítjük a mixert, és kanállal összekeverjük a műanyag tálban a superfat anyagot, de az illóolajat ekkor még nem tesszük bele (addig se illanjon hiába). Az illós üvegcse műanyag csepegtetőjét érdemes már ekkor lepattintani, mert azt rajta hagyva megkötne a massza, míg várjuk, hogy kicsepegjen. A műanyag kupakot érdemes visszatekerni, mert Murphy törvény, hogy ki fogod borítani, mielőtt beleboríthatnád.  

2. A BÁZIS ELKÉSZÍTÉSE 
A kókusz-, és pálmazsír lassan feloldódik.
Ha a superfat megvan, elővesszük a magas peremű lábast, és a kimért zsírokat, olajakat beleöntögetjük.  Feltehetjük a tűzhelyre kicsit melegedni, kevergetés mellett szépen összekeveredik. Pár perc elég, nem kell, hogy forró legyen. max 50 fok celsius. 

3. A LÚGOLDAT ELKÉSZÍTÉSE
Közben a kimért folyadékot beletesszük a lúgoldó edénybe, és rálapátoljuk a lúgot. Nem egyszerre, hanem szakaszolva. Egy adag lúg, majd némi rázogatás, újra lúg, újra rázás. Ez eltart vagy 10-15 percig is. Addig, amíg teljesen fel nem oldódik az utolsó lúgdarab is. Soha nem szagolunk bele.   
Két rázás közt érdemes megnézni, hogy áll a bázis, amit 42-45 fokosra kell hozni. 
A lúg elvileg elég jól felmelegíti a folyadékot, de az is lehet, hogy a fagyasztott kecsketej illetve az Istenek haragja miatt a lúg feloldódik ugyan, de a massza túl "hideg", pl. 38 fokos lesz.  
Ekkor a másik lábasban felteszünk melegedni egy kis vizet, és beleállítjuk a lúgoldó edényt, és folyamatosan mérjük a folyadék hőmérsékletét, nem hagyjuk magára egy percre sem. Figyelem, ebben az esetben a folyadék hőmérsékletét mérjük, és ne a lúgoldó edény aljának hőmérsékletét, mert értelemszerűen alul mindig melegebb lesz (ne csak beleállítsd a hőmérőt, hanem tartsd a folyadék közepén). 
Ez a játék addig megy, amíg a két massza azonos hőmérsékletű nem lesz.
Érdemes megjegyezni, hogy ha több melegedésre hajlamosító anyag van a masszában, akkor a megelőzésképp, 42-nél alacsonyabb hőmérsékleten (38) is egyesíthetjük a részeket. 

4. EGYESÍTÉS & TRACE-FÁZIS
Ha szinkronizáltuk a bázis és a lúgoldat hőmérsékletét, a lúgoldatot szép óvatosan beleöntjük a folyadékba, és a kézi mixerrel elkezdjük keverni.
A sokat emlegetett "trace" avagy szalag-fázis nem azonos a puddingosodással, a szalag van előbb, a pudding már az út vége. 
Amikor a massza a keveréstől egységes állagú, sima, de még laza, és folyékony, a keverőszár egy sávot húz a tetején, ami megmarad egy kis ideig. Ez a "trace". Nem mindig egyértelmű, hogy ez már az, de nem szabad túlmixelni, hanem mehet bele a plusz anyag, és annak elkeverése. 
Volt olyan szappan, amiből az izgalom hevében egyszerűen kihagytam az illóolajat. Ott volt előttem, de a káoszban totál elfelejtettem.

5. A ILLÓOLAJ MENNYISÉGE
Itt érdemes megállni egy szóra. 1,5 kg szappanba 10 ml illóolaj számomra több, mint elég, de hozzátartozik az igazsághoz, hogy én 7-8 éve nemigen láttam tusfürdőt, és kizárólag kecsketej szappant használok annak ellenére, hogy soha nem volt valódi bőrproblémám. Emiatt az erős illatokat nehezen viselem, és képtelen vagyok 20 ml illóolajat beletenni egy adag szappanba.
Az anyósom szerint ugyanakkor elég fakó némelyik szappanom illata, bizonyos illatokat egyáltalán nem érez. Tény, hogy az ő fürdőszobájában megközelítőleg 70-80 féle vegyi anyag van, ennek jelentős része soha el nem használt tusfürdő, krém, balzsam, sampon és parfüm. A konyhájában és a wc-ben zacskós illatosító granulátum lóg, ami az én torkomat mindig marja.
A természetesebb életmód része az is, hogy az ember előbb-utóbb leszámol a vegyszerekkel a konyhában, a fürdőszobában. Elkezd olvasni, kutatni, és egy bizonyos ponton ráébred, hogy az összes illatszer tele van pumpálva irritáló anyagokkal. Emiatt én már a legjobb tusfürdőket sem kenném magamra, a gyerekekre meg pláne nem, legyen az akármilyen csodatévő lanolinos izé. Nem vagyok bogaras, nem vagyok paranoid. Egyszerű tapasztalat.
Amikor kedves barátainkhoz ellátogattunk Berlinbe, akkor kb. már 5 éve nem használtunk tusfürdőt, és sampont, de a repülőn nem vittünk szappant, mert nem volt annyi szappantartónk, ahányan vagyunk, meg minimalizálni kellett a csomagot. A vendéglátóink nagyon figyelmesek voltak, és kérés nélkül kaptunk tőlük 3 féle tusfürdőt. Én egy "Denim"-et, Wendy egy "Fa"-t, Vincent pedig valami hipoallergén gyerektusfürdőt. Első este már nem lett volna időnk amúgy sem vásárolni, így szépen megmosakodtunk velük. Mindhárman elkezdtünk viszketni, és allergiás pöttyökkel voltunk tele másnapra, szóval összeszedtem magam, és elmentem egy boltba kecsketej szappanért.
A fentiek miatt lehet, hogy egy átlagos felhasználó számára 10 ml illóolaj kevés az 1 kg zsiradékból készülő szappanba, de nekem az a célom, hogy lehetőség szerint ezt a mennyiséget is lejjebb tornázzam.   

6. FORMÁBA ÖNTÉS
Ha minden benne van, gyorsan el is kell kezdeni a formába kanalazást (merőkanállal, vagy mennyiség függvényében az edényből öntve).

A fémből és fából készült formákat hőálló sütőfóliával/sütőpapírral érdemes kibélelni. 
Az egészre csak pár percünk van, tehát, ha nincs kéznél minden, akkor az "optikai" csalódáshoz vezethet. Amikor  már sűrű, nehéz, puddingos a masszánk, kb. elkéstünk. (Ekkor már nem érdemes a virágmintákkal bajlódni, hanem gyorsan bele kell lapátolni az egészet a nagyobb formákba, majd finoman az asztalhoz ütögetni a teli dobozokat, hogy jobban szétterüljön bennük az anyag). 
Amikor a formák megteltek, konyharuhával betakarjuk őket, és várjuk a csodát. Ha a túlmelegedés veszélye fennáll, akkor lehet a hűtőszekrénnyel játszani. 10 perc hűtő, majd szobahőmérsékleten várakozás. Nincs pontos iránymutatás, ezt "sajnos" ki kell tapasztalni.
Elmélkedés közben gumikesztyűben elkezdhetünk mosogatni. Minél hamarabb, annál jobb. Érdemes azt is átgondolni, hogy a zsiradékkal tele mosogatólevet mennyire hasznos simán leengedni a mosogatónkon. Ha rendszeresen szappant főzünk, ez biztosan a csövek elzsírosodásához vezet.

7. GÉLESEDÉS
Az összetevők arányának és az összeöntés hőmérsékletének függvényében beindul a gélesedés, amikor a zsírok elszappanosodnak. a massza átmelegszik, a közepe sötétebbé válik, majd lassan elkezd szilárdulni. A melegen tartás segíti a kémiai reakció kiteljesedését, az az érdekünk, hogy ebben segítsünk a masszát.

8. FORMABONTÁS
Alapanyag és forma függvénye, van, amit 24 óra múlva simán ki lehet venni, de olyan is, amivel érdemes megváni a harmadnapot. Én ez utóbbira szavazok, kár tönkretenni a türelmetlenkedés miatt, de tény, hogy türelmetlen vagyok, és nem tudom megvárni.
Amint kivettük, érdemes felvágni. Ha nincs százharminckétezer forintos kisipari szappanvágónk :), jó lesz egy disznóölő kés is, a lényeg, hogy ne vágjunk túl vékony szeleteket, és próbáljuk meg egyenesen szelni. Legyen legalább egy ujjnyi széles (férfi-ujj:). Aki látta, hogy a Gizike néni hogy vágja 1979-ben a parizert a Jólét ABC-ben, annak most szerencséje van. 

9. ÉRLELÉS
Minimum 4 hét, száraz, hűvös helyen, (pl. kamrában műanyag kosárban) olíva alappal ez több, de szuper gélesedés esetén kevesebb is lehet. Ha nem szárítja a kezed, elvileg már jó. Az érés elején felhasznált szappan hamar kopik, érdemes várni vele, később a habzása is javul. Ha telenyomtuk illóolajjal, akkor lehet, hogy szétmarja az egész család orrnyálkahártyáját, szóval lehet, hogy lesznek családi drámák a tárolást illetően. Talán a pince/garázs lehet egy kompromisszumos megoldás. A frissen öntött szappannak alig van illata, a száradással egyre jobban előtör a valódi karaktere.

           

A tökéletes szappanrecept

Tökéletes recept nem létezik. Nagyon sok "alaprecept" van, mindenki esküszik valamire, de mivel a szappanfőzés eléggé érzékeny művelet, szinte biztos, hogy ugyanaz a recept két konyhában nem fog ugyanúgy működni, akkor sem, ha Mucika esküszik rá, hogy nagyon "fincsiápológyengédcsodát" alkotott. Elég arra gondolni, hogy az eszközök fizikai tulajdonsága is okozhat eltérést. Pl botmixer fordulatszáma, főzőedény vastagsága, anyaga, stb. Ezt fűszerezi a főzőmester idegállapota.
Mivel perverz vagyok, egy excel táblázatban rögzítettem az összetevőket, így később egy longitudinális kutatás* alapjául szolgálhatnak az adatok, és meg fogják mutatni, hogy a receptemmel együtt hogyan változok én, és a társadalomról alkotott nézetrendszerem. Persze akkor már "eszetlennagykirály" szappan-gurmé leszek, iszonyatosan hidratált vastagbőrrel az arcomon. 

1kg zsiradékhoz:
250g kókuszzsír (szárít, max 30%)
300g pálmazsír (szilárdít max. 30%)
200g olívaolaj (bármennyi lehet, de ha túl sok, lassabban érik a szappan)
100g kakaóvaj (szárít, keményít, nem habzik max 10%)
100g shea vaj (gyorsan sűrít, ezért folyadékot emelni, max 20%)
50g szőlőmag olaj (max 15%)
330g kecsketej (tejcukor tartalma miatt hevíti a masszát, fagyasztva lúgozni)
140g lúg
5ml illóolaj (nekem a 10 ml-nél több már nagyon bántó, de illattól is függ)
egyéb cucc (virág, fűszer apróra őrölve, szárított formában)

Gyakorlatilag minden szappannál variáltam valamit, bár akkor még nem láttam, melyik lesz jobb. 
Ezzel a recepttel szinte garantált a túlmelegedés. A kecsketej+kakaóvaj+illóolaj kombináció nem a legegyszerűbb, különösen, hogy én csak kecsketejes szappant készítek. A leggyengébb láncszem a kakaóvaj, különösen, hogy a bázisban 10%-ban volt benne. Extrém sok. 
A shea vajjal könnyebb dolgozni, így ha a szappan jellege nem kívánja meg feltétlenül, akkor  a kakaóvajat inkább el fogom hagyni. Annál is inkább, hogy ha véletlenül újra kellene olvasztani a masszát, mert nem lett szép az öntés, a kakaóvaj felborítja az egészet a hőérzékenységével. Kimondom, nem szeretem. Bázisként meg páne nincs értelme.

Az újratervezést követően emeltem a mennyiséget 1,5 kg zsiradékra, és a bázisolajok közt megmaradt a kókuszzsír, a pálmazsír, és az olívaolaj triumvirátusa, amit superfat-ben kiegészít a megmaradt szőlömag olaj, ligetszépe olaj, vagy shea vaj. Ez utóbbiakba keverem bele az illóolajat és a többi "zöldséget", iszapot, bármit.
Kaptam egy adag hidegen sajtolt napraforgó olajat is, ami finomított társaival szemben elvileg nem avasodik, majd meglátjuk, még nem használtam fel.

Az új recept 1,5 kg zsiradékhoz:
350g kókuszzsír
400g pálmazsír
750g olívaolaj
495g kecsketej
209g lúg
+extrák

Ez a recept már jobban tetszik, egyenletesebb, lustább masszát kaptam, amit jobban el lehet dolgozni, bár mivel mirhával, vaníliával és különféle iszapokkal, agyagokkal zsonglőrködtem, megint csak pörögni kellett a végén.

*„Hosszmetszeti” vizsgálat. A longitudinális vizsgálat olyan kutatás, amely különböző időpontokban történő adatfelvételre támaszkodik. A longitudinális vizsgálat lehet úgynevezett rotációs mintával végzett keresztmetszeti mérés, ahol a korábban már kiválasztott egyéneket/válaszadókat kísérik figyelemmel, vagy tiszta panelvizsgálat. Forrás: http://fact.hu/fogalomtar/longitudinalis-vizsgalat

2016. február 17., szerda

Az első szappanfőzés

Mikor az alapanyagokat összeválogattam, még nem igazán volt arról képem, hogy mit is szeretnék, több napos válogatás után végül megrendeltem egy nagy pakkot. A főzésnél a két szomszédos, szappanfőzésben jártas Kriszta is megjelent, így egy nagy baráti összejövetel lett a dologból, 6 kisebb gyerekkel megtoldva. Épp hó volt, így a szánkózással lehetett tehermentesíteni a konyhát, és csökkenteni a zajártalmat. Az összes blogon azt írják, hogy főzéskor ki kell kapcsolni a családot, meg elküldeni a zavaró körülményként megjelenő gyerekeket és a férjet (ezt a férfiak nevében kikérem magunknak). Tény, hogy roppant idegesítő tud lenni alkotás közben a figyelemelterelő tényezők sora, de nálunk csak éjszaka lehet úgy szappant főzni, hogy nyugalom legyen, akkor viszont egyrészt már én is fáradt vagyok, másrészt a botmixer zaja kellemetlen az alvóknak (Nincs ajtó a konyhánkon). 
Persze, az is igaz, hogy a gyerekek is hamar megtanulják, hogy a nem az NEM, és most már nem piszkálják a lúgos edényt sem.  
Az első főzést kicsit túlvállaltam, összesen 5 fajta szappant készítettem egy nap alatt, 5 kg zsiradékból, mindenféle előzetes tudás nélkül. Igaz, a szappanfőző Kriszták egyike az első négyet végigasszisztálta, de este tízkor így is összecsuklottam, mire a romokat eltakarítottam. 
Itt is az egyensúly megtalálása a legfontosabb, mivel 1 kg zsiradék esetén is gyakorlatilag ugyanannyit kell mosogatnunk, mint 2 kg esetén, nem beszélve arról, hogy nagy tételben minden gazdaságosabb, és arányaiban kevesebb a hulladék is.
Másrészt ha nem készítjük jól elő a formákat és a szükséges eszközöket, vagy épp rendetlenség van a konyhában, lehet, hogy még 1 kg zsiradékot sem tudunk szépen beleönteni a formákba. 
A szappankészítés ránézésre nem agysebészet, mégis összetett folyamat, ahol a különböző összetevők, az objektív és szubjektív körülmények mind hatással vannak a végeredményre. Ráadásul nem laboratóriumban dolgozunk, így a előfordul, hogy akkor sem lesz tökéletes az eredmény, ha egyébként nem követtünk el semmilyen ordító hibát. 

Az én esetemben több porszem is bekerült a gépezetbe: 

1. SZILIKON FORMÁK 
Bevásároltam 5 db 1 literes gyümölcskenyér formát, gondolván, hogy ez jó lesz. 
Sajnos nem volt jó döntés (ilyen mennyiséget venni), mivel a gyümölcskenyér massza jóval könyebb a szappanhoz képeset, és mikor beleöntöttem a sűrű és nehéz anyagot, a közepe táján eléggé szétnyomta a formát. Ez széles őzgerinc-jellegű, széles szappanokat eredményezett, ami nekem nem annyira tetszik. 
Gyümölcskenyér formába öntött szappan
Praktikusabbak az erre készült műanyag és fa öntőformák (ilyenem még nincs), illetve az üres gyümölcsleves dobozok. Ez utóbbiaktól eleinte kissé idegenkedtem, de mára jóbarátaimmá váltak. Többféle kapható, így formailag változatos, és mielőtt a szelektív kukába kerül, még egyszer jó szolgálatot tesz. A virágmintás muffinformák nekem annyira nem tetszenek, de érdekes módon az emberek jelentős része ezeket keresi, emiatt muszáj ilyet is önteni. Másrészt ezeknél gyakorlatilag alig van felesleg, nem nagyon kell vágdosni sem. Ezeket érdemes öntés előtt  - a könnyű kiszedés érdekében - szilikonzsírral kikenni, és használat előtt kartonlapra/vágódeszkára helyezni, hogy könnyebben lehessen a képlékeny masszát nyugvóhelyére szállítani a konyhából. Ellenkező esetben a család nem vacsorázik :). 

2. PUDDINGOSODÁS 
Nem tudtam, hogy mennyi idő múlva történik meg a puddingosodás, tehát hogy a lúgoldat beöntése után egészen pontosan meddig kell botmixerrel inzultálni az anyagot. Az első két szappanál mire észbe kaptam, már igencsak besűrűsödött a massza, és elkezdett csomóssá válni. Kriszta épp a gyerekeit rendezte, és nem tudott figyelmeztetni. Ekkor már nem lehet szép muffin-formát önteni, és előfordul, hogy a szögletes formákba öntve is lyukacsos lesz a szappan belül. Az a tapasztalatom, hogy általában elég 30 mp és 1 perc közötti ideig kevergetni de ez erősen függ a hőmérséklettől. 

3. HŐMÉRSÉKLET 
A mézes/tejes/illóolajjal felturbózott szappant többnyire védeni kell a túlhevüléstől. Nos, mivel túl sokféle szappant készítettem rövid időn belül, nem volt elég időm arra, hogy a már elkészített masszák állagát figyelgessem. Emiatt volt olyan adag, ami bizony alaposan megsínylette a dolgot.
Nem szabad kapkodni, most már inkább egy fajtából készítek egy nagyobb adagot, úgy könnyebb kontrollálni a folyamatot, és cselekedni, ha túlmelegedne a massza. 

4. BÁZISOLAJ vs. SUPERFAT
Az első körben a drágább shea vajat és kakaóvajat is beleraktam a bázisolajok közé, ami egyrészt szárította és sűrítette a masszát, így kevesebb időm maradt az öntésre (esztétikai hibák lehetősége), másrészt többe kerültek ezek a szappanok, mint feltétlenül szükséges, annak ellenére, hogy az ápló hatás nem biztos, hogy így is érvényesül. Azóta csak a superfat-ként használok shea vajat és kakaóvajat, mivel a lúg úgyis "kivégzi" őket, miközben mindkettő érzékeny a hevítésre, és fokozott figyelmet igényelnek.  A kakaóvaj túlhevítés után nem képes többé megszilárdulni, ugyanakkor túl gyorsan lehűtve kicsapódik. A shea vaj túlhevítve kikristályosodhat.
Az én első szappanjaimban a bázisolajok között egyszerre volt jelen mindkét anyag 10-10%-ban, de most úgy gondolom, hogy a stabil végeredmény szempontjából ez inkább kockázatokat hoz, sikert kevésbé.     

5. VÉDŐRUHÁZAT
Igen vicces, amikor a friss szappanmassza az ember szemébe fröccsen, mert ilyenkor a szemével van elfoglalva, és nem a kedves kis virágmintás formákkal. A hosszú ujjú ruha, zárt cipő, szintén alap, mert az égő bőrrel is nehéz a formába öntés. Eddig megúsztam komolyabb balhé nélkül, de ki gondolná, a lúg tényleg éget.  

Inspiráció

Igen, az egész történet a szappanról szól. Illetve a bennem lévő szappanfőző mesterről. Egy hónapja kezdődött, illetve kicsit korábban, amikor a csajom becsatlakozott a nagykörűi szappankészítők egy szakadár csoportjába inasnak. Élvezte. Én addig szitteltem a gyerekeket, s közben kicsit méltatlankodtam is amiatt, hogy én nem vehetek részt a kotyvasztásban.
Én, dinnyével, szappan nélkül, régen. 
Persze az én időm is eljött, mert a két-három kisgyerekkel ellátott anyuka bármire képes, csak a szappanhoz szükséges összetevők beszerzésére nem. 
Mikor a lányok által elkészített szappanok utolsó morzsáit is feléltük, rám maradt a komplett beszerzési feladat. Nem tudtam, hogyan kell, mit kell, és csak kérdéseim voltak, többnyire magabiztos válaszok nélkül. Elkezdtem olvasni. Mi az a a trace-fázis, mi az a superfat, mi az a lúgkalkulátor, meg egyáltalán hogy is van ez? 
Az akkor elindult kutatásból szenvedély lett, és volt egy pillanat, mikor belehasított a tudatomba, hogy nem kellenek a gyerek-idomításban megfáradt anyukák a szappanfőzéshez. Csak én, a zsírjaim, a hőmérőm, a mérlegem, és a "titkos" összetevők. Mondta is Wendy, hogy "ellpotad a hobbimat". Így van. Nem szégyellem, nekem is kell az áramlat.
A szappankészítés nem a nők kiváltsága. Helyet a férfiaknak a konyhában! Nem csak mosogatásra vagyok jó (bár azt nem gyakorlom túl sokat). 
Eszembe jutott József Áron, aki József Attila apja volt ugyebár, és még a középiskolából emlékeztem, hogy szappanöntő munkás volt. Utánaolvastam, és tényleg. Nem mintha ez bármit jelentene, annyi felesleges infót magába szív az ember, miért pont ezt felejtettem volna el?  Ha már megtaláltam, akkurátusan végignyálaztam az életrajzát, és hát jókora lúzer volt amúgy, de ez most már nem nagyon számít.

Két generációval ezelőtt falun még majd mindenki maga főzte a szappant disznóvágás után, majd az ötvenes évek iparosítása során az ifjúság jó része a városokba telepedett paneltökteléknek, és a Hajdu Energomat meg a Tomi Kristály elmosta szüleik tudásának hasznosabbik részét.
Az öregek mára meghaltak, és egyre kevesebb az olyan ember, aki el tud készíteni bármit, ami régen a napi rutin része volt. 38 éves vagyok, két diplomám van, két gyereket nevelek, de most kezdek el megtanulni olyan dolgokat, amiket már rég tudnom kellene.  
Talán emiatt van, hogy az elmúlt hetekben az esti lopott perceket és az alvásidőm egy részét szappanfőzésre cseréltem. Ennek a tanulási folyamatnak a krónikája lesz ez a blog, leginkább azért, hogy dokumentáljam az eddigi tapasztalataimat, és a papírfecnik helyett itt összegezzem a szappankészítés során tapasztaltakat, mielőtt még iszonyat profivá válnék.
Szintén célom, hogy a hozzám hasonló, lelkes amatőröknek némileg segíthessek a vérrel és verejtékkel megszerzett tapasztalataim átadásával, a hozzáférhető tudás szerény szintetizálásával.